Obžalovaní v kauze prievalu v bani Nováky sa cítia byť nevinní

22.04.2013 Prievidza

Prievidza 22. apríla (TASR) - Na Okresnom súde (OS) v Prievidzi sa dnes začalo po šesť a pol roku hlavné pojednávanie s obžalovanými v kauze tragického prievalu v bani Nováky, pri ktorom zahynuli štyria baníci. Obžalovaní, štyria vedúci pracovníci Hornonitrianskych baní Prievidza (HBP), sa na otázku sudcu OS Pavla Bielika, či sa cítia byť zo skutku vinní, nevinní, prípadne nepopierajú spáchanie skutku, všetci odpovedali, že sa cítia byť nevinní.

Obhajca obžalovaných Peter Filip na začiatku hlavného pojednávania vyjadril úprimnú sústrasť pozostalým a doplnil, že podľa jeho názoru je obžalovanie jeho štyroch klientov predčasné. "Odcitoval som časť odborného vyjadrenia Obvodného banského úradu (OBÚ), ktorý konštatoval, že v súvislosti s banským nešťastím neboli porušené žiadne právne predpisy. Odborníci nedokázali ustáliť zodpovednú osobu za vznik daného banského nešťastia. Som toho názoru, že výsledky dokazovania neboli dostatočné na to, aby bola podaná obžaloba na týchto štyroch obžalovaných," uzavrel.

Pojednávania sa zúčastnili aj tri vdovy po štyroch baníkoch, ktorí pri prievale zahynuli. Jedna z vdov Miroslava Ondrejková vyjadrila spokojnosť, že sa súd konečne začal. "Verím, že spravodlivosť príde. Síce manžela mi to nevráti, ale božie mlyny melú pomaly, ale isto," doplnila a vyjadrila presvedčenie, že obžalovaní sú podľa nej vinní. Ondrejková ďalej uviedla, že vdovy požadovali od baní aj odškodnenie. "Napísali list nášmu právnikovi, že ich sa to netýka," dodala Ondrejková s tým, že bane vdovám nepomáhajú ani teraz. "Oni ani nevedia, že sme. A deti už vôbec nie," uzavrela.

Obžalovaní z prečinu všeobecného ohrozenia v kauze prievalu sú štyria vedúci pracovníci Hornonitrianskych baní Prievidza Ing. Dalibor R., bývalý riaditeľ odboru meračstva a geológie a environmentálnych záťaží, Karol D., vedúci odboru riadenia výroby, RNDr. Jozef H., vedúci koordinátor výroby na úseku odboru merania a geológie, a Ing. Stanislav V., samostatný hydrogeológ zo závodu Bane Nováky, kde sa tragédia stala. V prípade dokázania viny im hrozí trest odňatia slobody na štyri až desať rokov.

K prievalu došlo 16. novembra 2006 v ranných hodinách v siedmom ťažobnom poli. Rozbahnené nadložné íly zasiahli stenový porub a prístupové chodby. V blízkosti postihnutého porubu sa v tom čase nachádzalo 11 baníkov, siedmim z nich sa podarilo uniknúť. Štyria zostali pod závalom a zahynuli. Boli to Jozef Nečey, Milan Zrnek, Vladimír Ondrejka a Pavol Papaj.

Samosudca OS predbežne vytýčil pojednávanie na ďalšie štyri dni, do piatku 26. apríla. Po dnešných výpovediach obžalovaných by v stredu (24.4.) mali byť vypočuté aj vdovy po baníkoch.
 

Vyberte región